Mat o Dryck
Äta bör man annars dör man

Duvel 

Kanske Belgiens mest kända ljusa Ale

 

Duvel är en överjäst Belgisk Ale, precis som många ölsorter från Belgien är den ordentligt alkoholstark. Att ölet heter Duvel hänger ihop med att det under en provsmakning beskrevs just med ordet Duivel som på Holländska betyder djävul. Bryggaren Albert Moortgats hittade på receptet när han kom hem efter en resa till Skottland där han köpt med sig jäst.

Innan 1923 såldes ölet Duvel undet namnet segeröl som ett minne av första världskriget.

Ursprungsland:

 

 Belgien

 

 Bryggeri:

 

Duvel Moortgat

 

 Alkoholstyrka:

 

8,5%

 

Betyg:

 

*****

 

Doften:

 När man häller upp öleti glaset så skummar det ordentligt och färgen är gyllengul. Ölet doftar av Svensk sommar och man känner tydlig friskhet och nyklippt gräs

Smaken: 

När man dricker Duvel så slås man av fylligheten och fräshheten i smaken. Den är välbalanserad och ovanligt smakrik för att vara en ljus öl. 

Eftersmaken:

En klunk Duvel stannar i magen utan någon vasset i näsan, och avslutas med en touch av beska. Duvel känns verkligen helt klart som ett kvalitetsöl och det är inte konstigt att det är så populärt. 

 

 Duvel är ett öl som jag rekommenderar varmt.