Vörtens Vänner
Ett sant bryggkollektiv med verkliga anor.
När grundarna av Mikkeller och Brew Dog fortfarande tultade runt i blöjor bryggde en grupp entusiaster hantverksöl i Stockholm.

[Tabell] Malt – olika tillverkare

  1.  Crisp Malting Group
  2.  Briess Malt & Ingredients Company
  3.  Pauls Malt, Ltd
  4.  Thomas Fawcett & Sons Ltd.
  5.  Malteries Franco-Belges

Förvaring
Hur bra humlesorten klarar förvaring. Om angivet i siffror så är det hur mycket alphasyra som är kvar efter 6 månader vid 20 graders förvaring.

En hydrometer används för att mäta vätskors densitet. Vid ölbryggning används den för att kolla hur mycket socker det finns kvar i vörten. Om man mäter det blivande ölet innan och efter jäsningen så kan man räkna fram alkoholhalten. En hydrometer är oftast kalibrerad för vätska vid 20 grader, om man gör en mätning vid annan temperatur så kan man omvandla detta mätresultat med formuläret nedan. Istället för en hydrometer kan man även göra mätningarna med en refraktometer.

Hur använder man en hydrometer?

Se till att både mätglas och hydrometer är rena från smuts, vilket annars kan påverka mätresultatet. Likaså kan malt och humlerester i vörten göra att mätresultatet inte blir tillförlitligt, så försök att få se ren vört som möjligt.
Även skum på ytan, luft – och kolsyrebubblor under hydrometern påverkar också mätresultatet, ett väl beprövat knep är att snurra hydrometern lite när man stoppat ner den i vörten. För att få bort skummet på ytan brukar jag fylla mätglaset så pass att det rinner över när jag stoppar i hydrometern, på så sätt rinner det mesta av skummet bort.

Beräkna Gravity

Knappa in ditt uppmätta värde, vörtens temperatur samt vilken temperatur din hydrometer är kalibrerad vid, brukar vara 20 grader.
 

=GR*((1.00130346-0.000134722124*((CEL* 9/5)+32)+0.00000204052596*((CEL* 9/5)+32)^2-0.00000000232820948*((CEL* 9/5)+32)^3)/(1.00130346-0.000134722124*((HK* 9/5)+32)+0.00000204052596*((HK* 9/5)+32)^2-0.00000000232820948*((HK* 9/5)+32)^3))

GR = Gravity hydrometern visar
CEL = Antal grader vid mätning
HK = hydrometerns kalibreringstemperatur

Räkna ut alkoholhalten

Hydrometer mäter FG

Att tänka på är att din hydrometer är kalibrerad för en viss temperatur (oftast 20 grader celsius). Så om de mätningar du gjort har haft en annan temperatur måste du först korrigera resultatet.
Primar du ditt öl med socker så kan du räkna med en ökning av alkoholhalten på cirka 0.2 – 0.3%.

Det finns två olika formler att använda när man ska räkna ut alkoholhalten i sitt öl. Alternativ 1 används till öl under 6% och alternativ 2 till starkare öl.
Att de olika formlerna ger så pass olika värden beror på att att förändringen av gravityn inte är linjär med förändringen av alkoholhalten. Ingen av formlerna är helt exakt.

Alternativ 1: Standard (0-6%)ABV = (og – fg) * 131.25 Källa: okänd, mest använda formeln bland hembryggare.

OG-FG  ABV
0,025   3,3
0,026  3,4
0,027  3,5
0,028  3,7
0,029  3,8
0,03  3,9
0,031  4,1
0,032  4,2
0,033  4,3
0,034   4,5
0,035 4,6
0,036 4,7
0,037 4,9
0,038 5,0
0,039 5,1
0,04 5,3
0,041 5,4
0,042 5,5
0,043 5,6
0,044 5,8
0,045 5,9
0,046 6,0
0,047 6,2
0,048 6,3
0,049 6,4
0,05 6,6
0,051 6,7
0,052 6,8
0,053 7,0
0,054 7,1
0,055 7,2
0,056 7,4
0,057 7,5
0,058 7,6
0,059 7,7
0,06 7,9
0,061 8,0
0,062 8,1
0,063 8,3
0,064 8,4
0,065 8,5
0,066 8,7
0,067 8,8
0,068 8,9
0,069 9,1
0,07 9,2
0,071 9,3
0,072 9,5
0,073 9,6
0,074 9,7
0,075 9,8
0,076 10,0
0,077 10,1
0,078 10,2
Alternativ 2: Avancerad (6%+)ABV = (76.08 * (og-fg) / (1.775-og)) * (fg / 0.794) Källa: Zymurgy, sommaren 1995, vol. 18, no. 2

Att göra egen öl är en synnerligen utsökt handling. Att producera denna nyttiga och goda dryck är något som vi gärna främjar i alla dess former.

Malten som ger dig styrka, humlen som ger dig en god aptit och jäst, denna fantastiska jäst som ger dig en enorm spänst. Öl är praktiskt taget flytande bröd!

Dessutom är denna fantastiska brygd som gjord för att avnjuta i goda vänners lag.

olgod

 

Öl består bara av fyra ingredienser:

  • Vatten
  • Malt
  • Humle
  • Jäst

Det är helt otroligt att man kan göra allt från Guiness till Corona med samma råvaror!

 

 Vörtens Vänner