Freja Silverhjärta

Nu när hösten borde vara här och kvällarna ska vara lite kyligare är det perfekt att ge sig ut och grilla.

 

Familjen Silverhjärta har ett behov av att komma ut i naturen. Att knata runt i skogen, plocka kottar och elda lite ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Det är fortfarande så att vi inte har bra ordning på alla våra saker efter flytten till Södermalm, och detta gäller även våra friluftsprylar. Innan helgen hade Peter och Jane Silverhjärta hämtat sina The North Face dufflar som innehåller det mesta av det bästa. Ystra av att få pilla med alla bra saker igen så bestämde vi att det var dags att göra en lite dagsutflykt.

Eldstad

Den här gången hade vi fuskat till det lite extra och köpt med oss fin torr brasved så det var plättlätt att göra upp eld. Men som alltid så handlar det om lika delar handlag och bra utrustning, vår kniv från Mackenzie är helt fantastisk. Vi använder den hela tiden och priset gör att man verkligen använder den för alla tuffa uppgifter, öppna konserver och spänta ved, inget är omöjligt. Vi har alla var sin och de tål verkligen riktigt tuffa tag. Vårt tips är att inte köpa en Cold Steel knic för 1 500 utan att köpa en för 300 på XXL istället.

Mackenzie kniv

Lite knaster som man plockar från en gran, späntad ved och vips så har man en finfin brasa. Alexander tittar stolt på elden som han precis fixat till.

 

Alexander Lilja vid elden

Peter Silverhjärta

Familjen har använt ett kök från Trangia genom åren och det har fungerat väldigt bra, både med fotogen och bensin som bränsle. Men nu under våren så slutade köket att fungera under en kort tur på Sörmlandsleden. Att brännaren fungerar är a och o för en lyckad tur, att den lägger av är inget mindre än en liten katastrof. Trangia Multi-fuel köket har ändå varit ett kök som tjänat oss väl, men trotts att Peter Silverhjärta plockat ner köket i smådelar två gången så får vi det inte att fungera. Det är dags att skaffa ett nytt kök efter tio år, det ska bli kul och spännande att välja ett nytt bensinkök till familjen.

Jane Silvehrjärta

Hela familjen gillar att fotografera och Jane Silverhjärta kanske är den bästa av oss alla. När Jane fotograferar så sparar hon inte på sina krafter för att få till rätt ljus, fotovinkel och stämning. Hennes bilder gör både oss och henne glada, det kan faktiskt vara så att hon själv lever upp lite extra bakom kameran.

 Peter Silverhjärta vid elden

Peter och Stina Silverhjärta är inte ense om vilken typ av korv som är den bästa i skogen. Stina Silverhjärta föredrar vanlig smal varmkorv medans Peter Silverhjärta tycker att en grillad bratwurst smakar bäst.

Korv med räksallad

Även om man är i skogen så ska man inte kompromissa bort livets goda. Bratwursten ska såklart inte bara ha ketchup och senap utan även rostad lök och räksallad. Grillad korv är ljuvligt gott vid den öppna elden, av någon märklig anledning så är det verkligen så att maten smakar bättre i skogen.

DSC05349

När vi ätit är det alltid dags för den obligatoriska lilla skogsvandringen, för vem vet?, man kan ju hitta både bär och svamp. Skogen är full av gåvor till oss som varsamt smyger fram bland mossa och fur. Det är något extra när höstens solljus silas ned mellan de höga trädkronorna. Om ett litet troll kikade fram så skulle jag inte bli förvånad, för i skogen lever våra traditioner starka.

Trädsvamp

Någon har sagt att svampar som växer högre upp på träd ska vara ätbara, men det är inget som jag kontrollerat sanningshalten i. Regel nummer ett när det gäller svamp, ät enbart de svampar ni är säkra på är ätbara. I en krissituation, gör alltid ett giftighetstest innan ni äter något.

Stina Silverhjärta på jättekast

Såklart ska man klättra upp på alla riktigt stora stenar som man stöter på, det här är Rävstenen ute på Lovön. Jag gissar att namnet kommer av att det varit ett bra ställe för rävgryt en gång i tiden.

Freja Silverhjärta

För ungdomarna räcker det inte med att strosa runt planlöst, har finns det alltid stora tankar om vad man kan göra under äventyret. I vår tid av ständig tillgänglighet är det lockande att ta dramatiska fotografier som passar på Facebook och Instagram. Oavsett vilket så ser det ju riktigt gulligt ut.

Peter Silverhjärta äter flugsvamp

Att man dör av att äta flugsvamp  har man ju fått lära sig sedan barnsben men sanningen är den att mången förfäder stoppat i sig av den här svampen när de ville ha lite kul. Peter Silverhjärta rekommenderar ingen att ta en tugga i onödan, baksmällan lär ha varit fruktansvärd.

Lilli Silverhjärta

Freja Silverhjärtas Pomeranian, Lilli Silverhjärta är alltid lika glad och busig när hon får komma ut i skogen. Att hennes nos knappt når över svamparnas hattar gör säker livet ändå mer spännande i trollskogen.