Det är enormt viktigt att ha kunskap om ur du klär dig på bästa vis. I en krissituation handlar det om skillnad mellan liv och död
Här finns färdiga listor med packningsförslag, både för den kortare fjällvandringen och för den längre expeditionen på andra sidan jordklotet
Idag är det svårare än någonsin att välja rätt utrustning. Utbudet är enormt och det är inte ovanligt att dyra prylar egentligen är riktig skit.
Vaccinationer är en stor industri i sig. Det är lätt att bli skeptisk till hela prylen. Samtidigt är det inte kul att komma hem allvarligt sjuk från en långresa.
Tar man med sig egen mat på en expedition i Nepal eller Afrika? Vad tar man med sig för mat när man ska vandra i fjällen?
Researrangörerna är många och kampen om kunderna är knivskarp. Vad är egentligen bästa pris? Hur kul är det att bli lurad...

Tält från Mountain Hardwear

Vi hade funderat på att byta ut vårt tält, ett fantastiskt silverfärgat kupoltält från Everest som tjänat oss väl under många år. Men Everesttältet var skrymmande och vägde på tok för mycket. Addnature hade utförsäljning på tält och vi bestämde oss för att slå till. Vi köpte inte ett, utan två ultralätta tvåmannatält från Mountain Hardwear, Viperine II.

Hemma i trädgården så slår pappa Peter upp ett av tälten med Stina, det går som en dans och när tältet är på plats så flyttar Stina in. När kvällen kommer så övertygar Stina Jane om att de ska övernatta i trädgården, tältet är ju sååå fint! Sagt och gjort Jane flyttar ut i tältet öfr att övernatta tillsammans med lillbusan.

Senare på kvällen kommer freja och frågar mig om jag tror att även hon skulle kunna få plats i tältet... Inte en chans! Två personer får precis plats i de där tälten. Den snälla pappa Peter ställer upp ytterligare ett tält så att även Freja ska kunna sova utomhus.

Ja, en helt vanligt kväll hos familjen Silverhjärta.

Ett baksetlag går med en smäll

Solna Vikings flickor 96 hade ett B-lag som Freja var enormt aktiv i. Laget hävdade sig inte tillräckligt bra i ligaspelet och det var betämt att laget skulle upplösas. Några av flickorna hade blivit erbjudna att ta en fast plats i A-laget om de ville, en av dessa var Freja, men hjärtat klappade starkt för det egna laget. Som avslutningsaktivitet så hade alla familjerna bestämt att vi skulle åka till Spanien och spela en basketturnering. Meryem "Maria" Gultekin peppade tjejerna till max och stämningen var verkligen på topp när vi landade i Lorette del Mare. Maria är proffs idag och spelar i som point guard i Samsun Canic i Turkiska ligan.

Tjejerna bleknade dock när de slulle spatsera in med Svenska flaggan och representera Sverige, här var det verkligen dags att skärpa sig, och det var ju flera hundra på läktarna.

Som det nu blev så gick det vaerkligen bra för laget som slutade på andra plats! Och någongstans där bland alla Solnas buklor så finns det en från Spanien som Freja var med att bärga. En annan sak som följde med hem var två glada solbrända tjejer med flätade frisyrer med klädsamma band i.

Jämtlandstriangeln

Vi kom en dag tidigt och tältede, det snöade under natten?

Vi gick upp till Helags fjällstation första dagen. Etappen är enligt skyltningen ca 12 kilometer men jag gissar att den är längre i verkligheten. vi var alla vid gott mod när vi kom fram till fjällstationen. Efter vi rest tälten och kommit lite till ro så förklarar Stina (8) att nu har hon promenerat färdigt!

Resten av familjen blir lite besvikna då vi egentligen planerat at vandra vidare till Sylarna.

Jane som är familjens mest militante vandrare fick något enormt besviket över sin blick och hon lyckades tjata fram att vi ändå kunde göra en liten topptur.

Sagt och gjort så gav vi oss iväg uppför fjället och vi var vid gott mod de tre första timmarna...

Sen blev det fasligt brant och både stina och Freja ville helst vända om och gå ned istället. Men jane gick helt enkelt inte att stoppa! Hon mpste fått toppfrossa eller något liknande. Väl uppe på toppen så var det riktigt lugnt och fint. Vi kunde lugnt och fint fika i lä innan vi knatade söderöver igen.

Nnere på fjällstationen fick vi reda på att toppturen är ungefär 11 kilometer och har en höjdstigning på över 700 meter. Hm, inte så konstigt att vi blev lite matta.

Nu var Stina ändå mindre sugen på att vandra. Vi tog en dagstur mot Sylarna bara för att röra på oss lite men mer egentlig vandring blev det egentligen inte. så kan det gå när man har med sig kids i naturen.

Vi kon ner tidigt och vi tog in på hotell? Sen hade vi en fantastisk vecka i stugan? Stämmer det eller är det ett annat år?

Familjens Silverhjärtas Nordiska Vandringar

Jane och Peter Silverhjärta har alltid trivts i naturen och det är där familjen hämtar kraft. Det kan vara i skogen, det kan vara vid vatten men det är alltid nära moder jord

/Jämtlandstriangeln%202019
Strax efter midsommar hade vi tänkt att köra Icebug Extreme challenge i Norge. Eventet ställdes in och vi bestämde oss för att vandra i jämtlandsfjällen istället. SMHI:s information om vädret gjorde oss inte direkt muntra. Regn, regn och åter regn!
/Sörmlandsleden%202018
Under påsklovet 2018 ville Stina Silverhjärta ge sig ut och vandra på Sörmlandsleden. Att vintern inte var över kände som ett mindre problem i sammanhanget.
/Helags%202016
Karin, Noel och Mathilda Silverhjärta hängde med upp på årets fjälltur och det blev en strapatsfylld sommar med många skratt.
/Fjällen%202013
Familjen Silverhjärta hade en fantastisk semester i fjällen 2013 med besök i björnland, vandring på Sonfjället och övernattning inne med vargarna på Järvzoo!
/Jämtlandstriangeln%202012
Under vinterlovet ville Freja Silverhjärta utmana sig själv och genomföra ett verkligt äventyr. Vandra en del av Jämtlandstriangeln på vintern
/Sörmlandsleden%202012
Under sommaren vandrade vi en del av Sörmlandsleden. Vildmarken finns närmare Stockholm än man kan tro
/Fjällen%202011
2011 tog vi en tur till fjällen. Den här gången skulle Stina Silverhjärta vandra på Jämtlandstriangeln för första gången!
/Härjedalsfjällen%202007
Familjen Silverhjärta tog sin skrotiga metallicblå Volvo 740, lika stabil som en pansarvagn och drog upp till fjällen för att vandra och ha det bra.
/Brasilien%202007
Över jul och nyår 2007 reste familjen till Brasilien, ett fantastiskt äventyr för oss alla.
/Kilimanjaro%202011
Vintern 2011 reste Jane och Peter Silverhjärta till Afrika för att umgås med fantastiska människor och bestiga Kilimanjaro
/Annapurna%202013
Peter och Jane Silverhjärta reste under 2013 ner till Nepal för att vandra till Annapurnas basläger.
/Florida%202014
Jane Silverhjärta flydde sin födelsedag och reste till Florida för att gå på nöjesfält och simma med delfiner
/Mount%20Everest%202106
Peter Silverhjärta valde att fly sitt femtioårsfirande och valde istället att vandra i Himalaya med Jane Silverhjärta
/Hong%20Kong %202016
Peter Silverhjärta har alltid haft en dröm om att besöka den brittiska kronkolonin Hong Kong. Nu var det så dags att göra verklighet av detta och det blev en fantastisk resa
/London%202018
Stina Silverhjärta utropade"I want to break free!" och fick storasyster Freja Silverhjärta att följa med på den första egna semesterresan. De styrde kosan mot London.