Det är enormt viktigt att ha kunskap om ur du klär dig på bästa vis. I en krissituation handlar det om skillnad mellan liv och död
Här finns färdiga listor med packningsförslag, både för den kortare fjällvandringen och för den längre expeditionen på andra sidan jordklotet
Idag är det svårare än någonsin att välja rätt utrustning. Utbudet är enormt och det är inte ovanligt att dyra prylar egentligen är riktig skit.
Vaccinationer är en stor industri i sig. Det är lätt att bli skeptisk till hela prylen. Samtidigt är det inte kul att komma hem allvarligt sjuk från en långresa.
Tar man med sig egen mat på en expedition i Nepal eller Afrika? Vad tar man med sig för mat när man ska vandra i fjällen?
Researrangörerna är många och kampen om kunderna är knivskarp. Vad är egentligen bästa pris? Hur kul är det att bli lurad...

Vi åkte upp en vecka till fjällen och vandrade i Funäsdalen, Ljungdalen och Helags. Som vanligt så hade Peters Silverhjärta med familj hyrt en ordentlig stuga i Skarvliden utanför Funäsdalen. I vanliga fall brukar familjen först vandra en vecka och tälta på fjället och sedan unna sig en vecka i stuga med bastu och varmt härligt vatten i duschen.

 

Vardagslyx efter ibland en tuff vandringsvecka med kyla, regn och äventyr eller ibland bara bonus efter en magiskt varm vecka med lämlar, sol och få mygg. Nytt för det här året var att Karin och hennes familj var friåkare med oss och skulle göra sin första fjälltur ever.

Det skulle visa sig att detta var det sista året som vi stannade i Ripan. Vi har under många år hyrt olika stugor av samma familj. Vi började hyra Renen när barnen var små och de älskade att leka affär och beställa godsaker efter en hård vecka med frystorkat på fjället. Tänk att få beställa en kopp Oboy och en liten skål med chips, rakt över disk mellan köket och vardagsrummet. Lycka för en tös som kämpat på med ryggsäck och tältat med renar och snödrivor. De som ägde de här huset och några till i området drabbades av en sorg då det visade sig att Jan-Erik tyvärr somnat in och lämnat hustrun Agneta ensam. De har nu lagt ner uthyrningsverksamheten och för oss som har haft många goda minnen och fina stunder där så hoppas vi att resten av familjen får njuta av livet i fjällen tillsammans.

Vi tog en paus i Järvsö

När man kommer fram till Lill-Babs Svensson hemort Järvsö är det lämpligt att ta en fikapaus. I entren till Järvzoo kan man stanna, fika och kolla på vargarna. Detta är något som vi rekommenderar varmt, barnen blir precis lika fascinerade varje gång de får en stund med rovdjuren från vår egen fauna. Vackra, men definitivt inte helt ofarliga. Vi har tidigare övernattat där men det är en egen historia.

Karins bil en mindre katastrof

Under hela resan så var Karin Silverhjärtas bil en hårsmån från att rasa ihop fullständigt. När en stor plastdetalj hängde utanför hjulhuset trodde vi att något allvarligt höll på att rasa ihop. Karin tog lite tejp och så var det bara att köra vidare, ingen ko på isen här inte. Nog var hennes bedömning korrekt, bilen höll hela vägen till Jämtland och tillbaka till sydligare breddgrader utan något totalhaveri.

Ripan

Väl på plats i Funäsdalen så gjorde vi alla oss hemmastadda i Ripan. Ett stadigt hus med tolv sängplatser. Världens bästa värdpar hade ställt allt i ordning till oss och efter att vi fyllt kyl och frys så var det bara att planera för dagsturer och övernattningar på fjället.

Huset är lyxigt utrustat med bredband, kabel-tv och ordentligt med ved att elda i den öppna spisen. Glömde jag berätta att det finns en badavdelning, komplett med bastu och bubbelbad.

Evagraven

Som vanligt vandrade vi på vallen upp mot Evagraven, hällristningar och lunch uppe på fjället. Denna dagstur är en av Freja Silverhjärtas favoriter. Evagraven är en 800 meter lång, 25 meter bred och 15 meter djup förkastningsspricka som bildades när inlandsisen smälte. Den har fått sitt namn efter en sameflicka som körde vilse i en snöstorm och som föll ner i sprickan med sin ren och ackja och dog. Det är en magisk plast med otroliga klippor, snö som dröjer sig kvar hela året och vandringen tar dig via hällristningar och utsiktsplatser där en kopp kaffe och fika är så mysigt. Vädret var härligt under dagen även om det blåste lite. Mathilda och Noel Silverhjärta tyckte det var kul att man kunde tända en spis och göra mat mitt i naturen. Deras första fjälläventyr blev toppen och nästa önskemål var att få se renar ute i fria naturen.

Flatruet

Vi tog Flatruetvägen från Funäsdalen över till Ljungdalen inför en vandring i Helagsområdet. Vädret började bli lite sämre på vägen över Flatruet, det blåste ordentligt. Mathilda och Noel Silverhjärta satt tillsammans med Freja och Stina Silverhjärta och tittade efter Renar. Plötsligt så har vi en större flock som vandrar nära bilarna över Flatruet och vi stannar och går ut och får se dessa coola djur. Lyckan var fullkomlig och målet med resan var uppnått, de hade sett renar.

Helags

Vi passerade Ljungdalen och ställde våra bilar där leden startar. Successivt började det blåsa mer och snart så duggregnade det. Karin Silverhjärta och hennes familj har inte varit så mycket i skog och mark. Den utrustning de har kommit i paket från oss andra. För Karin, Mathilda och Noel Silverhjärta blev det en ganska eländig vandring upp till Helags. Mathilda Silverhjärta var toppenstark, hon tog över mammas stora och tunga ryggsäck och drog iväg över fjället. Vid ett stort vad där vattnet var både djupt och strömt lyckades Jane Silverhjärta tappa balansen och dök i fjällforsen så förutom att det hällregnade den dagens så blev det ett extra vattenäventyr för henne. Hon är dock stark och garvar lätt och vandrar vidare dyngsur i bra tempo för att komma fram till fjällstation snabbt för att värma och torka. När vi kommer fram visar det sig att Karin Silverhjärta inte har ett ordentligt tält utan enbart ett innertält som hon uppenbarligen tänkt att hennes familj skulle övernatta i på fjället. I hällregn så är det inte en bra idé men familjen samlar ihop sig och tänker lösningsorienterat.

Övernattning i säng

Lösningen blev sådan att vi såg till att alla övernattade på fjällstationen istället. Det här är den första gången som Peter Silverhjärta och hans familj stannat inne i värmen på någon fjällstation. Det blev en angenäm natt i värme och med möjlighet att torka sina persedlar efter 8 timmars hällregn på fjället! Positivt att med regn kommer färre mygg. Helags fjällstation är speciell för Jane och Peter Silverhjärta som vandrat i området i många år. När äldsta dottern Freja Silverhjärta var sex månader gammal så tältade familjen i närheten och då var Freja Silverhjärta den yngsta personen som besökt stationen. Mamma Jane Silverhjärta och Pappa Peter Silverhjärta var då sugna på en våffla med hjortronsylt och grädde efter vandring och att ha satt upp tält i närheten. Helagstoppen bestegs av Freja, Peter, Stina och Jane Silverhjärta ett par år tidigare och med sina 1797 meter över havet så är det en härlig tur med en magisk utsikt. Tyvärr så kunde vi inte göra det detta året på grund av riktigt regnigt väder med dålig sikt.

På morgonen åt alla med god aptit sedan var det dags att vandra tillbaka till bilarna via det lilla fiket i Kesubon. Kesudalen är fin med timrade stugor, grästak, lösa getter och en vacker strand vid Kesusjön. Vid fiket kan man lätt pausa och ta en gofika.

Mittåkläppen

Innan det var dags att resa hem igen så tog vi en vandring upp på Mittåkläppen, ett av de mest säregna fjällen i sydsamernas område. Den böljar mjuk och grön på ena sidan och den är ett avgrundsdjupt stup på andra sidan. Vägen från Bruksvallarna är en privat betalväg och man kör sedan i ett magiskt landskap med små sjöar och vidsträckt utsikt till Djupdalsvallen. Där finns ett fik med härliga våfflor. Det kan man unna sig när man toppat Mittåkläppen 1212 möh. En fin vandring med en häftig utsikt. När vädret är klart ser man toppar i Norge som Predikstolen, man ser Helags, Sylarna, Anåfjället och många, många fler!

Barnen var vid gott mod och vi såg massor av renar, men vid det här laget så var det inte lika märkvärdigt att träffa på renar, eller ?

Mittåkläppen är en favorit för Freja och Stina Silverhjärta, även om den är brant att bestiga så har familjen under åren återkommit dit för att njuta av en utmanande dagsvandring och från de var små så har de gjort allt från att gissa bajset, till att få närkontakt med renar, käkat chokladbollar och njutit av utsikten till att fotografera ett par där killen föll ner på knä och friade och behövde en fotograf som förevigade just det ögonblicket där och då. Även Jane och Peter Silverhjärta har firat bröllopsdagar där p.g.a. att det är så de vill leva livet tillsammans.

Familjens Silverhjärtas Nordiska Vandringar

Jane och Peter Silverhjärta har alltid trivts i naturen och det är där familjen hämtar kraft. Det kan vara i skogen, det kan vara vid vatten men det är alltid nära moder jord

/Jämtlandstriangeln%202019
Strax efter midsommar hade vi tänkt att köra Icebug Extreme challenge i Norge. Eventet ställdes in och vi bestämde oss för att vandra i jämtlandsfjällen istället. SMHI:s information om vädret gjorde oss inte direkt muntra. Regn, regn och åter regn!
/Sörmlandsleden%202018
Under påsklovet 2018 ville Stina Silverhjärta ge sig ut och vandra på Sörmlandsleden. Att vintern inte var över kände som ett mindre problem i sammanhanget.
/Helags%202016
Karin, Noel och Mathilda Silverhjärta hängde med upp på årets fjälltur och det blev en strapatsfylld sommar med många skratt.
/Fjällen%202013
Familjen Silverhjärta hade en fantastisk semester i fjällen 2013 med besök i björnland, vandring på Sonfjället och övernattning inne med vargarna på Järvzoo!
/Jämtlandstriangeln%202012
Under vinterlovet ville Freja Silverhjärta utmana sig själv och genomföra ett verkligt äventyr. Vandra en del av Jämtlandstriangeln på vintern
/Sörmlandsleden%202012
Under sommaren vandrade vi en del av Sörmlandsleden. Vildmarken finns närmare Stockholm än man kan tro
/Fjällen%202011
2011 tog vi en tur till fjällen. Den här gången skulle Stina Silverhjärta vandra på Jämtlandstriangeln för första gången!
/Härjedalsfjällen%202007
Familjen Silverhjärta tog sin skrotiga metallicblå Volvo 740, lika stabil som en pansarvagn och drog upp till fjällen för att vandra och ha det bra.
/Brasilien%202007
Över jul och nyår 2007 reste familjen till Brasilien, ett fantastiskt äventyr för oss alla.
/Kilimanjaro%202011
Vintern 2011 reste Jane och Peter Silverhjärta till Afrika för att umgås med fantastiska människor och bestiga Kilimanjaro
/Annapurna%202013
Peter och Jane Silverhjärta reste under 2013 ner till Nepal för att vandra till Annapurnas basläger.
/Florida%202014
Jane Silverhjärta flydde sin födelsedag och reste till Florida för att gå på nöjesfält och simma med delfiner
/Mount%20Everest%202106
Peter Silverhjärta valde att fly sitt femtioårsfirande och valde istället att vandra i Himalaya med Jane Silverhjärta
/Hong%20Kong %202016
Peter Silverhjärta har alltid haft en dröm om att besöka den brittiska kronkolonin Hong Kong. Nu var det så dags att göra verklighet av detta och det blev en fantastisk resa
/London%202018
Stina Silverhjärta utropade"I want to break free!" och fick storasyster Freja Silverhjärta att följa med på den första egna semesterresan. De styrde kosan mot London.