Det är enormt viktigt att ha kunskap om ur du klär dig på bästa vis. I en krissituation handlar det om skillnad mellan liv och död
Här finns färdiga listor med packningsförslag, både för den kortare fjällvandringen och för den längre expeditionen på andra sidan jordklotet
Idag är det svårare än någonsin att välja rätt utrustning. Utbudet är enormt och det är inte ovanligt att dyra prylar egentligen är riktig skit.
Vaccinationer är en stor industri i sig. Det är lätt att bli skeptisk till hela prylen. Samtidigt är det inte kul att komma hem allvarligt sjuk från en långresa.
Tar man med sig egen mat på en expedition i Nepal eller Afrika? Vad tar man med sig för mat när man ska vandra i fjällen?
Researrangörerna är många och kampen om kunderna är knivskarp. Vad är egentligen bästa pris? Hur kul är det att bli lurad...

Hong Kong  2016

Under sommaren 2016 tog familjen Silverhjärta sig tid att åka en tur till Hongkong, ett resmål som Peter Silverhjärta länge velat besöka. Ända sedan han läste James Clavells svit med böcker om staden (Shogun, Tai Pan...) så har Hong Kong känts exotisk och spännande.

Nu var det så dags!

Packning

Peter Jane och Freja Silverhjärta badar

De hade en poolavdelning på åttonde våningen på hotellet som inte gick av för hackor. Komplett med bubbelpooler, massagebad och trode eller ej musik. Jag menar då musik under vattnet i den stora poolen! För att komma ut till poolområdet var man tungen att kliva igenom ett litet vattenfall, en naturlig gräns för alla påklädda fluktare.

Byggnadsställning av bambu

I Hongkong använder man naturvuxen bambu när man reser byggnadsställningar något som är helt svindlande på mer än ett vis. Tänk er ett svenskt skyddsombud på den här arbetsplatsen!

Peter Silverhjärta med afrofrilla

Efter den obligatoriska turen med The Peak Tram, fotografering på Victoria Peak och besök i alla glättiga butiker så hoppade vi i en taxi och drog till Stanley. Stanley är en ort som ligger på sydsidan av ön Hongkong, lite mindre, lite lugnare. Efter besök på marknaden och en rundvandring i stan var det baddags på Stanley main beach. En strand som verkligen är värd ett besök.

Peter Silverhjärta Hong Kong Harbour

På kvällen vandrade vid runt i Tsim Sha Tsui och när vi kom ner till Victoria harbour var det väldigt tydligt att det inte rörde sig många västeuropeer ute på kvällarna i Hongkong. Vi var ju upptagna med precis samma sak som dem... Att fånga Pokemon! En kvinna närmade sig freja och frågade om det var ok att fotografera, Freja svarade vänligt att det var helt OK. Men Freja fick ingen kamera, istället tog kvinnan henne under armen och flinade upp sig! Hon ville inte ha hjälp att fotografera, hon ville bli fotograferad tillsammans med Freja.

Snart så var det fotokö, alla ville bli fotograferade tillsammans med familjen Silverhjärta, den där märkliga familjen i Victoria harbour...

6

Man pratar ju om Big Burger index och att Mc Donalds har samma kvalitet världen över, man kan ju lura sig att tro att även menyn är densamma världen över. Men det kan jag berätta att den inte alls är och att den regionala influensen är mycket påtaglig i Kina kan jag vittna om. Jane kliade sig i huvudet åtskilliga gånger innan hon lyckats betälla något som liknade hamburgermenyer till famlijen.

7

Gatumiljön äv verkligen häftig i Hongkong, det är nästan som om man vore luftlandsatt i Bladerunner! Nudelförsäljare och reklamskyltar överallt, och människor som glider fram i horder, alla på väg till... ingenstans.

8

Maten blev snabbt en riktig utmaning, Freja åt snällt men Stina hatade verkligen det som serverades. Kinamat är helt enkelt äckligt, och all mat som serveras var det fel på. Själv så tycker jag att maten smakade riktigt bra även om jag stundtals blev lite förvånad över hur maten presenterades. Rätten här ovanför är ett bra exempel:

  • Det är inte potatismos på toppen, det är ägg
  • Det är inte en köttbit under ägget, det är ris
  • Det är inte bönor, det är Aloe vera frukter

9

Vi lurar ju lätt oss själva att tro vi är lite bättre än vår omgivning, hongkong är ett riktigt wake-up call. Det är helare, renare och mer välstädat i Kina. Dessutom är MTR - tunnelbanan modernare och fungerar helt klanderfritt i storstaden, det finns anledning att fundera över hur det egentligen står till här hemma i svedala om vi inte vill bli helt frånåkta.

16

Vi åkte till The New Territories ut mot flygplatsen för att se den jättestora Buddhan. När man ska till Tian Tan Boeddha kan man välja på att vandra en dag eller så åkerman linbana. Såklart var det de-lux treatment och vi åkte en gondol med golv av glas! Jag tror att Jane fick lite känning av svindel även om hon envist vägra att medge det.

10

Väl framme så inser man hur enorm den där figuren egentligen är, den når 475 meter över havet! trappen upp till buddhan får mig att känna mig som en deltagare i den nya Indiana Jones-filmen! Uppe vid basen på statyn väntar både en fantastisk utsikt men även mindre väktare som bär med sig gåvor till Buddha.

 11

Man kan gå upp några våningar så man kommer ganska när buddhas stortå! Inte illa det!

12

Kineserna har en kärlek till rökelse och då är det inte de där små fjuttiga pinnarna jag pratar om. Det är tvåmeterspjäser man ogenerat eldar upp och här är det minsann inget prat om miljöpåverkan inte. Fire away! I bakgrunden så ståtar Tian Tan Boeddha

13

Inom promenadavstånd från Tian Tan Boeddha ligger ett tempel, De tio tusen buddhornas tempel. Här är det ganska stimmigt med många nyfikna besökare som sträcker sig över varandra för att se en liten glimt av någon munk. Restaurangerna ligger i länga rader inne på tempelområdet och andligheten känns kanske inte så enormt närvarande.

14

Här kommer jag och Stina travande utför trappen och som ni ser så går det 1000 turister på varje troende.

17

Jane, min fantastiska hustru är lika fin fortfarande efter tjugofem år av äktenskap. Hon var riktigt tapper under resan, och så fick hon lära sig vad soldateld är för något...

18

Såklart måste man ju pröva att resa som lokalbefolkningen och hur märkligt det nu än låter så åker många rulltrappa till jobbet... Ja det är så att gångbanorna är skillda från biltrafiken på många platser och då är det även vanligt med rulltrappor. Den längsta sträckan med ulltrappor är över två kilometer, ja det är ingen felskrivning! Men sanningen är att man tröttnar på att kika in genom de fönster man åker förbi ganska så snabbt, en rulltrappa förblir en rulltrappa.

19

Tre damer i tunnelbanan på väg för att göra nattmarknaden i Hongkong. När vi kom fram så var det bara spågummorna och glädjeflickorna som fortfarande gjorde affärer. vad vi inte begripit var att det var en tropisk tyfon på väg in.

20

På nyheterna var det värsta pådraget och all lokaltrafik stod stilla. Men vädret blev inte sämre än normalt svenskt skitväder, det får mig att tro att vädret inte är så illa ändå. Det kanske snarare är så att man bygger lite sämre och att palmbladen är lite större vindfång än granbarr. På morgonen var vi ute och promenerade i en folktom stad, där vi, strykarhundar och fiskargubbarna var de enda som vågade sig ut i det lätta och behagliga regnet.

Familjens Silverhjärtas Nordiska Vandringar

Jane och Peter Silverhjärta har alltid trivts i naturen och det är där familjen hämtar kraft. Det kan vara i skogen, det kan vara vid vatten men det är alltid nära moder jord

/Jämtlandstriangeln%202019
Strax efter midsommar hade vi tänkt att köra Icebug Extreme challenge i Norge. Eventet ställdes in och vi bestämde oss för att vandra i jämtlandsfjällen istället. SMHI:s information om vädret gjorde oss inte direkt muntra. Regn, regn och åter regn!
/Sörmlandsleden%202018
Under påsklovet 2018 ville Stina Silverhjärta ge sig ut och vandra på Sörmlandsleden. Att vintern inte var över kände som ett mindre problem i sammanhanget.
/Helags%202016
Karin, Noel och Mathilda Silverhjärta hängde med upp på årets fjälltur och det blev en strapatsfylld sommar med många skratt.
/Fjällen%202013
Familjen Silverhjärta hade en fantastisk semester i fjällen 2013 med besök i björnland, vandring på Sonfjället och övernattning inne med vargarna på Järvzoo!
/Jämtlandstriangeln%202012
Under vinterlovet ville Freja Silverhjärta utmana sig själv och genomföra ett verkligt äventyr. Vandra en del av Jämtlandstriangeln på vintern
/Sörmlandsleden%202012
Under sommaren vandrade vi en del av Sörmlandsleden. Vildmarken finns närmare Stockholm än man kan tro
/Fjällen%202011
2011 tog vi en tur till fjällen. Den här gången skulle Stina Silverhjärta vandra på Jämtlandstriangeln för första gången!
/Härjedalsfjällen%202007
Familjen Silverhjärta tog sin skrotiga metallicblå Volvo 740, lika stabil som en pansarvagn och drog upp till fjällen för att vandra och ha det bra.
/Brasilien%202007
Över jul och nyår 2007 reste familjen till Brasilien, ett fantastiskt äventyr för oss alla.
/Kilimanjaro%202011
Vintern 2011 reste Jane och Peter Silverhjärta till Afrika för att umgås med fantastiska människor och bestiga Kilimanjaro
/Annapurna%202013
Peter och Jane Silverhjärta reste under 2013 ner till Nepal för att vandra till Annapurnas basläger.
/Florida%202014
Jane Silverhjärta flydde sin födelsedag och reste till Florida för att gå på nöjesfält och simma med delfiner
/Mount%20Everest%202106
Peter Silverhjärta valde att fly sitt femtioårsfirande och valde istället att vandra i Himalaya med Jane Silverhjärta
/Hong%20Kong %202016
Peter Silverhjärta har alltid haft en dröm om att besöka den brittiska kronkolonin Hong Kong. Nu var det så dags att göra verklighet av detta och det blev en fantastisk resa
/London%202018
Stina Silverhjärta utropade"I want to break free!" och fick storasyster Freja Silverhjärta att följa med på den första egna semesterresan. De styrde kosan mot London.