Mat o Dryck
Äta bör man annars dör man

Guinness 

Guinness är en smak av den gröna ön, Irland

 

Guinness, en av Irlands absolut mest kända varumärken. Guinness är ett mörkt Porter öl som böjade säljas av Arthur Guinness 1778 långt innan Guinness började kalla ölet för Stout. Jag har hört en historia om att Guinness skrev ett hyreskontrakt med staden Dublin om att de kunde stanna där så länge de ville utan att få någon hyreshöjning i evinnerliga tider. Kontraktet som fortfarande gäller, är inglasat i golvet på ölfavbriken. Guinness ger en hel del i välgörenhet tillbaka till staden som tack.  Guinness licenstillverkas i ett femtiotal länder och säljs i 150.

Varje dag serveras 10 000 000 glas Guinness till törstiga världen över

 

Ursprungsland:

 

 Irland

 

 Bryggeri:

 

St. James's Gate Brewery

 

 Alkoholstyrka:

 

4,2%

 

Betyg:

 

*****

 

Doften:

Guinness draught mognar direkt i glaset nu med den smarta lösningen där drycken kolsyras när man öppnar burken.

Guinness är rödbrun i färgen men känns mest kolsvart, den är rund i doften som en färsk vörtlimpa. Skummet på en Guinness likar inte skummet på vanlig öl utan har en krämig, gräddig konsistens.

Smaken: 

Den rostade malten gör smaken i Guinness, som är mjuk, fyllig och rund. Inte en tillstymmelse till vasshet eller strävhet här inte.

Eftersmaken:

 Eftersmaken är lite bränd, lite sträv. Karaktären påverkas av att kolsyrehalten är mycket lägre i Guinness än i en vanlig öl.

En "Pint of Plain" ska finnas i varje mans hem när julen närmar sig, skål!