Mat o Dryck
Äta bör man annars dör man

ST Eriks Rauchbier 

S:t Eriks + Mackmyra = True

 

S:t Eriks Bryggeri har ju producerat en hel del välsmakande drycker under det nya millenniet. Bryggeriet som andas av huvudstadens ande genom att bära stadens eget skyddshelgon i loggan har en hel del att leva upp till. Dessutom har S:t Eriks Bryggeri anor från det ståtliga Mynchenbryggeriet mitt i Stockholm!

Sedan märket återintroducerades under 2010 har det åter vunnit i popularitet och enligt Ratebeer är det Sveriges bästa bryggeri!

Nu har man valt att låna in rökmalt från Gävles stolthet, Mackmyra.

Ursprungsland:

 

Sverige, Stockholm

 

 Bryggeri:

 

S:t Eriks

 

 Alkoholstyrka:

 

5,5%

 

Betyg:

 

***

 

Doften:

Den här lagern är djupt gyllenfärgad och skummar med små bubblor som inte lämnar några spår på glaset. Doften är verkligen som tagen från röken hos Mackmyra, där i skogskanten bredvid gravitationsdestilleriet i Gävle. Rökdoften är skarp och mycket närvarande.

Smaken: 

Ölet är torrt och under den skarpa röksmaken känner man lite maltighet men framför allt grässmak och kanske lite torv. För den som gillar riktig tjärig, rökig singlemalt whisky från de karga öarna i Skottland är detta säkert toppen, men för mig som gillar Bourbon...

Nja

Eftersmaken:

Eftersmaken sitter kvar på sidorna av tungan länge, en aning sötma kan man känna men man vet att man druckit Rauchbier, det är ingen tvekan om det, röksmaken sitter där även efter tio minuter.

 
S:t Eriks Rauchbier är inte alls lika god som en normal Rauchbier från Bamberg men det är en kul upplevelse väl värd att testa.