På Resa
Att resa - är att resa långt - och aldrig återvända

Annapurna Base Camp hike dag 4 - Tadapani - Chhomrong

Datum: 24 november 2014
Distans: 3 km fågelvägen (8km)
Höjdstigning: -500 meter
Mål: Ghandruk

DSC 0447
Här har våra guider bestämt att vi lägger om vandringen och istället för att vandra ut mot Chhomrong som planerat vandrar vi österut till Ghandruk istället.

Morgonen är fantastisk och molnen breder ut sig som bomull framför oss.

Bergstopparna brinner bärnstensfärgade i den uppgående solens ljus.

Man blir morgonpigg av att vara ute och vandra i bergen, efter fyra dagar är klockan helt oväsentlig och solens rytm blir till ens egen.

 

Det är ingen som ger någon egentlig förklaring till varför planen förändrats, kanske hänger det ihop med att alla i gruppen inte är helt tipptopp.

Kanske hänger det ihop med att vädret varit synnerligen oberäkneligt.

Mindre än en månad innan min ankomst drabbades området av riktigt skitväder. Mitt under högsäsongen när vädret förväntas vara förhållandevis milt och det normalt inte kommer nederbörd så blev det kallt och det kom 1,7 meter snö.

DSC 0417
Den som vistas i fjällvärlden vet att vädret kan slå om snabbt och att det är viktigt att ha rätt utrustning med sig. De flesta vandrarna har inte vinterutrustning med sig, saknar broddar och många av vandrarna har aldrig sett snö.

Trudy i vårt sällskap kommer ju från Australien och hela poängen med resan är att få se snö och kanske krama en snöboll! Vandrare som själva saknar erfarenhet av riktig vinter riktigt illa ute när vädret blir såhär dåligt lägger sina liv i händerna på guiderna.

DSC 0496DSC 0499Många vandrare struntar helt i att engagera en guide och hyr bara en bärare som får kånka runt på ryggsäcken.

När stora mängder snö kommer i bergen blir det livsfarligt på många vis.

Dels så kan man ju frysa ihjäl när det blir kallt men farorna är många fler.

Vandrare som var rädda för höghöjdsjuka gav sig ut mitt under stormen för de trodde de skulle dö, detta visade sig vara mindre smart.

Vandrare som fångades i stormen förlorade helt förmågan att navigera, utan ordentliga skidglasögon kan man lika gärna blunda och gå. En meter bredvid stigen kan det ju vara ett stup på flera hundra meter så det är inte så svårt att räkna ut hur det kan gå.

Men även för de erfarna var situationen extremt farlig. Det var inte tjäle i marken när snön kom...

Två meter blötsnö skapar inte bara laviner utan stora jordskred som river med sig allt.

Kommer du i vägen för ett jordskred kan du ta ned skylten, du har inte en endaste liten chans att överleva.

Veckan efter på Annapurna Circuit rapporterades över fem hundra personer som saknade!

Över fyrtio personer dog de här dramatiska dagarna. Det är den värsta katastrofen i det här området, någonsin.

De flesta av våra guider och assistenter hade vänner och bekanta som varit i området de här dagarna, vissa var själva med och delade gärna med sig av sina erfarenheter.

Jag lämnar Himalaya Tourist Guest House med ett leende på mina läppar, det är verkligen en ynnest att få vandra i den här delen av Himalaya.

Vi startar vid åttatiden och genomför vandringen till Ghandruk i ett svep. Vi är framme vid lunchtid på dagen, då har vi endast gjort ett kortare stop för att dricka te.

I Ghandruk bor vi hemma hos en familj på ett "riktigt" Guesthouse, det är charmigt värre. Trudy kollar om det är OK att hon hjälper till att göra lunch och det är det, och vips så sitter hon och skalar vitlök.

DSC 7333

DSC 0565
Till lunch serveras Momos, men innan grönsakerna har hunnit landa i grytan så har hönsen hunnit storma godsakerna och ätit upp merparten till husmors stora förargelse...

Efter mer grönsaker skurits upp och maten tillagats utan vidare missöden så är det lunchdags, dumpings på Nepalesiskt vis smakar såklart fantastiskt. Det hjälper ju till att man är ordentligt hungrig.

DSC 7273
Efter lunch är det dags för rundvandring i staden. Ghandruk är den sista egentliga utposten, det sista större by där människor bor året om. De säger att Gandruk är en Gurung village. Gurung people är ett Nepalesiskt kast som lever just i bergsbyar kring Annapurna.

Jag vet inte om jag missförstår det men det verkar som om många Gurkhakrigare (Britternas beryktade orientaliska specialförband) rekryterats just från den här regionen.

DSC 0516
På avstånd ser byn stor ut men på nära håll så märks det tydligt att allt är lite mindre. det är bara ca 180 cm i takhöjd.....

Peter är längre än takfoten på de flesta husen! Dörrarna är väldigt små, det är nästan som att vandra runt i en by från filmen the Hobbit.

I de små husen bor det folk som pysslar med sina vardagliga ting när vi passerar. Någon torkar kryddor en annan håller på att torka hö. Alla är så saktmodiga, trevliga och inbjudande att man blir förvånad, jorden snurrar inte så fort här och folk har inte direkt bråttom.

DSC 7351
Jag beöker det lokala hembygdsmuseet och tittar på massor av gamla saker, allt från avancerade flätningstekniker till nudelmaskiner, ni vet sådana som Marco Polo tog med sig till Europa… Ja, spagetti är ju en asiatisk uppfinning!

Det blir ett besök på plantskolan där man arbetar med både kunskap om utsäde, naturen och de vilda djuren som bor i omgivningen. Jag strosar sakta förbi skolan som precis börjat för terminen.

DSC 7318
Här hjälper barnen till i hemmen när det är högsäsong, när turistströmmen sinar då är det dags att studera. Alla har prydliga skoluniformer på sig men det verkar ärligt talat finnas mycket mer vilja än det finns möjligheter. Ett tips till er som vill göra något gott:

-Sponsra det Nepalesiska skolsystemet de har knappt pengar till grundläggande skolmaterial som pennor och anteckningsblock.


Vi avslutar i det Buddistiska templet. Några munkar finns dock inte på plats, de kommer till byn en gång per månad. Däremellan så sköter församlingsborna själva sin relation till gud helt enkelt.

På kvällen är det party...

DSC 7367

DSC 7364 2

DSC 7370

DSC 7354