På Resa
Att resa - är att resa långt - och aldrig återvända

Kilimanjaro expedition 2011-2012 dag ett:
Machame Gate - Machame Huts

Datum: 31 December 2011
Distans: ca 15 km
Höjdstigning: 1210 meter
Mål: Machame Huts 3020 meter över havet

Machame Gate 2011Efter en skumpig busstur så fick vi alla sträcka på benen vid ingången till Kilimanjaro National Park.

Machame Gate har en trekantig ingång, den finns med på mängder av förväntansfulla YouTube- klipp där klättrare beskriver hur välförberedda de är, då står de på en höjd på 1800 meter.

Nu står jag här själv!

Det känns helt märkligt. Men det råder ingen tvekan om att vi är på berget för vägen lutar kraftigt redan vid ingången.

Det blir en hel del hagglande och förhandlande om vem av bärarna som ska bära vad innan de blir startklara, vi hinner bli ordentligt otåliga och till slut så står vi turister där i den gassande solen och väntar tillsammans med bärarna.

Kilimanjaro Sign1De första stegen i parken är väldigt konstiga, vi går fortfarande på en bred och fin väg som visserligen går stadigt uppför men Tarzan känslan vill liksom inte infinna sig riktigt.

Runt omkring oss är det stadig regnskog som växer och träden sträcker sig som gigantiska spikar rakt upp i rymden. Småapor tjattrar och tigger godis av vandrarna, i träden skriker diverse fåglar för full hals och det finns faktiskt alldeles riktiga lianer som hänger och dinglar.

Vägen upphör efter ca en timmes vandring och ersätts av en vanlig skogsstig, efter att den första ysterheten lagt sig så går man där och svettas och undrar hur långt en mil egentligen är i Afrika!

Kilimanjaro varningsskyltÄr det som i Svenska fjällen eller kanske mer som på Sörmlandsleden?

När vi gått sådär lite lagom långt så blir jag helt knäckt! De har dukat upp för lunch mitt i djungeln åt oss! Komplett med färgglada dukar, servetter och fina små lunchlådor. Det var en mycket munter samling Svenskar som satt där uppradade och åt.

Just i det här ögonblicket undrade jag hur trossen skulle fungera under veckan, skulle vi kanske få lyxmat på hela resan?

Efter lunch så beger vi oss vidare, det är egentligen väldigt enkelt att hitta. Går du i uppförsbacke är du på rätt väg, klättrar du med både händer och fötter är du helt säkert på rätt spår! JaneMachameGate

I slutat av dagens vandring är det några lite brantare passager som vi passerar, växtligheten är mycket lägre nu och jag inser att de inte kommer dröja länge innan solen går ned.

Vi kommer fram till en skylt som säger att vi är tre tusen meter över havsytan precis i skymningen och alla glada turister radar upp sig som för att fotograferas. Detta fenomen upprepas inte speciellt många gånger förrutom när vi närmar oss toppen.

Middagen serveras i ett mässtält där vi alla har gott om plats att äta nyårsbuffé och som en liten överraskning bjuder Fredrik Sträng på lite skumpa som vi skålar in det nya året med. Lägerplatsen är lerig och skitig lång utöver vad jag begriper i mörkret, en äventyrare på tre tusen meters höjd tål lera! Eller hur!