Bloggar
Orden från ett Silverhjärta
Familjen Silverhjärta
Möt familjen som är riktigt extraordinär

Frejas BloggOnsdagen den 27 juli begav sig familjen Silverhjärta ut på nya äventyr. Väskorna var packade, humöret på topp och taxin utanför lägenheten.

 

Nu skulle vi ta oss till Arlanda flygplats för att sedan gå ombord på Thai Air som skulle ta oss till Bangkok. Strabucks Kaffe, modemagasinet Plaza, den lila nackkudden och en tobleråne fick följa med in i flygplanet. Nu väntade tio timmars flygning. Tiden dominerades av att kolla diverse filmer, allt ifrån action till romantiska komedier. 

 

Nämen vänta lite nu, trodde du att resemålet var Thailand? Nej nej vi skulle till Kina närmare bestämt den tidigare Engelska kolonin Hong Kong. Nu skulle de bytas flygplan, ytligare några timmar i luften sedan var vi framme vid Hong Kongs internationella flygplats. Från flygplatsen tog vi ett tåg som transporterade oss till Kowloon, där vi sedan tog en buss till vårt Hotel Royal Plaza. Under buss- och tågfärden till hotellet fick vi se Hong Kongs riktiga färger. Hamnar fyllda med containers, gods till hela omvärlden, skyskrapor som sträcker sig upp mot skyn och de stora grönområderna. Lustigt nog kände jag mig redan hemma.

Vi kom fram till Hong Kong vid 11 tiden på dagen och inte en sekund skulle vi gå miste om. Vi lämnade packningen på hotellrumet i Monkok och begav oss ut i kvarteren närtill hotellet. Gator fyllda med mat och klädesstånd. Människor precis överallt och de klassiska blinkande skylltarna. Vi gick förbi flowermarket, flera gator med blomsterbutiker. Var otroligt vackert att se alla de färgglada buketterna och variationen av blommstersorter. Middagen fick bli på en food court i Gallerian Moko. Glass gjord på riktig frukt blev det till efterrätt.

hong kong

Lite poolbad, bastu och jacuzzi fick de bli innan lamporna släktes på hotellrummet. Dag nummer två var full proppad. Gymmpass på morgonen för att sedan få ta del av hotellets underbara frukostbufé. Vi färdade oss till Grand central för att åka the Peak Train upp till Victoria Peak. Tåget drogs upp på toppen av ett berg med hjälp av en vajer, verkligen en speciell upplevelse. Uppe på Victoria Peak känns det som att man hade utsikt över hela Hong Kong. Man kunde se alla skyskrapor som glittrarde i solen.

hong kong 1

Efter att ha ätit lunch på toppen var det dags att åka till Standely Market. Här shoppades det loss. Vid marknaden besöktes det även ett buddhist tempel. Guldstatyer, rökelser samt människor som bad. Efter templet vad det baddags vilket gjordes på Standely Beach. Var faktiskt en riktigt ren och fin strand. Stranden var garanterat över förväntan. På kvällen blev de ljusshow vid vattnet. En riktigt mysig dag och stumma ben hade vi nog alla när vi vaknade upp dagen efter.

En viktig del av resan var, letandet efter så kallad k-pop. Koreansk pop något som min syster Stina Silverhjärta snöat in på de senaste åren. K-popen letades upp i diverse skumma underground shopingcenter. En av dessa platser där Stina lyckades hitta både album och fanartiklar var i Scino Center. Shopping centret hade små mörka lokaler och kändes halv legala. Själv fick jag min shopping gjord på Ladies Market. Väskor, klockor och kläder fyndades till låga priser. Från att inte kunna säga nej till att bli prutandets drottning, personutveckling here we go.

Under resan åkte vi även linbana upp till Nong Ping Village, nu skulle de besökas tempelbyggander, munkar och Big Buddha. Linbanan tog en 30 minuter och vi fick se en fantastisk vy ut över bergen, reven och skogen. Vagnen hade glasgolv vilket var helt underbart. Vägen upp till Nong Ping Village var extremt kupperad och bestod mest av en rad berg. Väl uppe i byn, kände man av auran av helighet. Tjurar gick och betade fritt vid templena och hundar gick lösa. Djurälskarens paradis. Doften av rökelse täckte hela byn. 253 trappsteg senare med solen  högt upp på himlen var vi uppe vid Big Buddha. Buddhan var helt enorm och omgavs av sex stycken väcktare som var och en av dem hade offergåvor. Otroligt häftig uppleverlse. Templena i Nong Ping Village är även de helt otroliga. Byggnaderna är extremt färgglada och streiotipiskt (Mulan) kinesiska. Kändes som att vara med i en kungfu film. I dessa tempel sitter det ofantligt många Buddha statyer gjorda av guld. Älskar när man får känslan av tomhet och litenhet i en värld där vi som människor offta inbillar oss vara överlägsna och odödliga.  

hong kong 3

jong kong 4

 Soho trakterna besökte vi även, mysiga kvarter med pubbar, resturanger och fik. Försäljning av levande råvaror så som fisk och skaldjur längs gatorna. Självklart tog vi även del av de kända utomhus rulltrapporna. Här var första gången som jag märkte av klasskillanderna i Hong Kong. Rika män fick sina skor putsade av fattiga kvinnor. Seggrigationen märktes av tydligt. Vissa kvarter var av bussnies karaktär medan andra var förfallna. Bägge delarna hade sin egena charm.

En av resans höjdpunkter var när vi besökte Nung Pings Nunnery. Platsen var helt otrolig. Så stillsam och i balans. Vackra träd, dammar med lotusblommor och Buddha statyer. Offergåvor iform av all världens frukt och rökelse. Här fick jag verkligen själslig ro.  

hong kong bild

Innan resans slut tog vi oss utanför Hong Kong till en närliggande ö. Först åkte vi tunnelbana för att sedan ta oss ut till en färja. Resan ut till ön tog någon timme men var absolut värt det. Här skedde not de största kulturutbytet när det kom till mat. På ön såldes diverse kinesiska delikatesser både torkat och färskt. Sjöhästar, sjöstjärnor, fisk i alla dess former, bläckfisk och musslor. Godissorter som man aldrig tidigare sett och inhemsk öl. Ön bjöd på bad, sol och som vanligt tempel. Intrycket var att ön var kinesernas motsvarighet till svenskarnas Mallis. Men en riktigt härlig upplevelse och självklart blev de även shopping här.

honh konh sist bild   

hong kong bild sist

Förutom upplevelserna ovan har familjen även fått ta del av lyxhotel, en tyfon och en jordbävning under vår vistelse i Hong Kong. Värt att tillägga är att jag aldrig kommer klaga på rusningstrafiken i Stockholm.

 

Peace Love and Understanding