Äventyr
Imponerande bragder av föredömligt tuffa personer

running
För 99,9 procent av deltagarna utgör Stockholm Marathon årets kraftprov. Så fungerar det inte för Kenny Wallström från Skellefteå. Han tar tävlingen som en del i sitt megaprojekt att springa från Kiruna till Malmö.

Det är en sträcka på över 200 mil, fördelat på 23 etapper.

 

Kenny Wallström har alltid varit intresserad av individuella idrotter, i synnerhet uthållighetskrävande sådana. År 1999 tog han sina första steg som ultralöpare. Det dröjde ändå fem år innan han riktigt kände att det här var hans grej. Inspirationen infann sig på allvar när han genomförde stafetten S:t Olofsloppet över 33 mil med sig själv som ende man i laget.

Han kommer till Stockholm den 2 juni då han som förberedelse inför maran springer Rimbo-Stockholm, ett vansinnespass för en vanlig människa men inte för en ultralöpare.
– Jag tror på en tid mellan 3.00 och 3.30. Det beror lite på vilka människor jag träffar, meddelar Kenny, som verkligen ser fram mot sitt första Stockholm Marathon.
YIT är en av Stockholm Marathons sponsorer. Det är också de som gör hela
Kiruna-Malmö-projektet möjligt.
– YIT hjälper till med boende och en följebil som servar mig med bland annat vätska var femtonde kilometer, berättar Wallström. Jag vill bo på vandrarhem eller stugby så att jag kan laga min egen mat.

Kenny har fullföljt två extremt långa tävlingar, Spartathlon drygt 25 mil och Tour de Mont Blanc lite över femton mil men kraftigt kuperat.
– Jag har fått många värdefulla tips av mer etablerade ultralöpare som Rune Larsson och Kjell-Ove Skoglund, säger Wallström.
För att klara de belastningar som den här typen av lopp så tränar Kenny normalt 700 timmar löpning och 100 timmar styrka per år. Det här året har det sett lite annorlunda ut.
– Mitt vanligaste pass består av två timmars löpning följt av en och halv timme skidor.

Som montör på YIT har Kenny inte arbetat hemma i Skellefteå sedan 1997.
– Jag har jobbat mycket i trakten runt Trondheim. Träningsmöjligheterna har fått styra var jag jobbar och det blivit mycket Norge.
Kenny Wallström sammanfattar sig själv på följande eleganta sätt:
– För mig finns det inget som heter lagom!