Naturen
Så som vår herre skapade den

Mountain Hardwear Viperine 2

Tält kommer i alla möjliga olika former och storlekar, det här är de tälten som vi använedr när vi är ute om sommaren. Det är två stycken lättviktstält från Mountain Hardwear, Viperine 2.

 

Tält är tunga prylar det. 

 

Vi har bestämt oss för att packa betydligt lättare nu i år. Tidigare har främst vi vuxna litit hund för att bära med oss all klumpig utrustning upp på fjället.

Men att packa lätt är enklare sagt än gjort.

En onödigt

Mountain Hardware Viperine2

tung sak som vi kånkat runt på är vårt fyrmannatlält av märket Everest. En gissning är att tältet väger minst åtta kilo. Förrutom vikten så har tältet tjänat oss väl och hållt oss torra i flera ganska extrema situationer, bland annat när vi blev kvar några extra dagar på Gotska Sandön under en storm, vädret tillät helt enkelt inte båttrafik!

Mountain Hardwear Viperine 2

De två nya Mountain Hardwear Viperine 2 tälten väger bara ca 2,5kg och det är rena rama drömmen! Första intrycket är att allt är tweakat till max. Innertältet består i stort sätt enbart av mesh och det känns nästan som att ligga utomhus och sova. Ytterduken når inte hela vägen ner till marken! Detta ska tydligen (uppenbarligen) öka ventilationen och minska mängden konens på insidan av ytterduken. Blixtlåsen till absidierna är helt täckta, det lär inte läcka in vatten i första taget då alla sömmar är tejpade och känsliga delar av konstruktionen är även svetsade.

Mountain_Hardware_Viperine2
Mountain Hardwear Viperine 2 har endast en pinne?!? som stadgar upp innertältet. Det var verkligen inte självklart hur denna enda pinne skulle sitta, men efter några minuter så satt den ändå på plats. På det hela taget är Viperine 2 ganska enkelt att ställa upp när man väl satt dit "ramen". En stor fördel är att tältet känns stabilt när det står på plats, Mountain Hardwear Viperine 2 kommer helt säkert stå sig även i riktigt taskigt fjällväder.

En liten nackdel är att man ställer upp innertältet först vilker ställer till det om man reser tältet i hällregn (det har hänt mig mer än en gång).

Mountain Hardwear Viperine 2 är avsmalnande mot fötterna och innermåttet är ganska litet. Men om man sover med någon som man känner väl så ska det nog fungera bra. Att ta med sig ryggsäck in i tältet är inte att tänka på, tältet tillåter bara att man tar med sig det allra viktigaste in i sovutrymmet. Absidern är anpassad för att två 60L ryggsäckar ska få plats och det verkar stämma bra.

Tältets golv känns tunt som papper och jag gjorde två stycken footprints till tälten så vi slipper obehagliga överraskningar om det regnar kraftigt.

Mountain_Hardware_Viperine2_top

Våra två Mountain Hardwear Viperine 2 åkte med upp till fjällen för att få en ordenltig omgång så vi förstod vad de egentligen gick för!

Helags fjällvandirngTälten provades verkligen under sommaren. Det var snö och ordentligt kyligt när vi kom upp till Ljungdalen. Tälten fungerade utmärkt under den veckan som vi var på tur och jag kan verkligen rekommendera dem. Tältet är en aning snålt för två vuxna då absidern inte är specielt stor, men tältet är rymligt för den som ger sig ut på solotur.

Hela innertältet består av mesh och om man förväntar sig att innertältet ska begränsa ventilationen så är detta tält inte för dig. Se till att ha en ordentlig svosäck så är tältet toppen.