Naturen
Så som vår herre skapade den

Friluftskläder

Skönheter i Svenska fjällen 

 

"Låt oss tipsa dig om den
bästa klädseln och utrustningen."

Under 2011 hade vi något febrigt i vår blick när vi studerade ofantliga mängder med information om hur man klär sig för tuffa förhållanden. Anledningen var enkel, under sommaren 2011 skulle vi (Jane, Freja, Stina och Peter) ge oss upp till Funäsdalen och Ljungdalen för att fjällvandra igen. Vi har vandrat långt tidigare och även burit tungt men den här gången skulle vår samlade packning bli mycket lättare men vi skulle gå längre än vanligt.

Vi hoppas informationen är underhållande och informativ.

 

Namnet underställ är väldigt träffande på alla sätt. Underkläderna är inte bara det understa lagret. Underkläderna ska också uträtta smärre underverk.

Klädernas uppgift är ju dels att hålla huden torr genom att transportera bort eller ta hand om (buffertlagra) svett, dels att släppa igenom vattenånga. Dessutom ska underkläderna isolera från omgivningen.

Man bör ha i minnet att underställens förmåga att suga upp fukt (wicking) är av mindre betydelse annat än vid mycket kraftig svettning. Men den som sliter av sig mellanlagret under ett stopp en sval dag vet precis hur obehagliga syntetunderställ kan vara.

Mellanlagren bör vara porösa så att varm luft kan cirkulera och transportera bort fukt från de inre lagren. Det är naturligtvis en fördel om materialen man använder här inte blir blöta.

Ju längre ut från huden ju större är risken för att vattenånga skall kondensera.

Dun är därför endast aktuellt vid extrem kyla vid kroppsaktivitet - men naturligtvis bra som förstärkningsplagg på raster och i vilolägen.

 

Det yttersta lagret skall vara tillräckligt tätt för att bilda en barriär som gör att värme inte strömmar ut och samtidigt effektivt hindra kyla, vind och fukt utifrån att tränga in.

Men det måste också tillåta att överskottsvärme och fukt inifrån kan passera ut.

Viktigt är självklart också att man trivs i sina kläder. Det finns en skola som hävdar att funktionalitet är vackert, men det kan vi inte helt obetingat skriva under på. Vår tes är denna: Det O-funktionella är sällan snyggt i längden.

Det finns funktionella kläder som är så ”präääktiga” och i så total avsaknad av passform och färgharmoni att man inte med bästa vilja i världen kan tycka att de är snygga - och trivs du inte i din funktionella jacka så använder du den inte.

Så man bör nog tillåta sig att bejaka sin fåfänga en smula.

 

Som vi tidigare konstaterat sker de huvudsakliga värmeförlusterna från huvud och hals. Hit pumpas stora mängder varmt blod för att hålla hjärnan i gång.

Så fryser man om händer och fötter är det en god ide att skydda just huvud och hals.