woobie

Många fantastiska saker har uppfunnits genom historien. det kan handla om frystorkad mat, jetflygplan, mini-guns och modiltelefonen. Men inget verkar slå den enklaste och uppfinningen av de alla: fodret till militärens regnponcho. Många soldater lovordar fodret som den viktigaste prylen av alla - "woobie".

Googla runt lite och se hur infanterister beskriver sin relation till den här, till synes helt obetydliga accessoaren och förvånas.

Optimus Nova+

I slutet av november 2018 blev det så dags att byta ut mitt stormkök, valet föll på ett multifuelkök från tillverkaren Optimus. Köket som jag tänker köra på bensin, är av typen Nova. Vid första anblicken så känns den nya leksaken riktigt stabil och gedigen.

 

Som vi tidigare konstaterat sker de huvudsakliga värmeförlusterna från huvud och hals. Hit pumpas stora mängder varmt blod för att hålla hjärnan i gång.

Så fryser man om händer och fötter är det en god ide att skydda just huvud och hals.

 

trangia1

När vi drog ut och vintercampade för några år sedan så skaffade Peter Silverhjärta ett multifuelkök. Att smälta vatten och laga mat under en långhelg går helt enkelt inte med ett vanligt spritkök. Man gör av med tokmycket bränsle och det tar evigheter, lösningen är att antingen använda gas eller fotogen och Peter Silverhjärta  valde såklart fotogen.

Det är mer macho helt enkelt!

 

Helly Hansen

Viktigt är självklart också att man trivs i sina kläder. Det finns en skola som hävdar att funktionalitet är vackert, men det kan vi inte helt obetingat skriva under på.
 
Vår tes är denna: Det O-funktionella är sällan snyggt i längden.

Buff

Buffen är en grymt underskattad pryl, okänd för många men älskad av fler.

Den ser ut som en stor tubsocka som är öppen i båda ändarna. 

Haglöfs
 
Det yttersta lagret skall vara tillräckligt tätt för att bilda en barriär som gör att värme inte strömmar ut och samtidigt effektivt hindra kyla, vind och fukt utifrån att tränga in.

Kniv

 
När man ska göra upp eld så har man såklart med sig en yxa...

Eller är det så att en stadig kniv fixar jobbet bättre?

Mellanlagren bör vara porösa så att varm luft kan cirkulera och transportera bort fukt från de inre lagren. Det är naturligtvis en fördel om materialen man använder här inte blir blöta.

Ju längre ut från huden ju större är risken för att vattenånga skall kondensera.

Dun är därför endast aktuellt vid extrem kyla vid kroppsaktivitet - men naturligtvis bra som förstärkningsplagg på raster och i vilolägen.

Katadyn vattenfilter 

 

Fixa vattenreningen, råd om du ska välja filter droppar eller tabletter

 

Namnet underställ är väldigt träffande på alla sätt. Underkläderna är inte bara det understa lagret. Underkläderna ska också uträtta smärre underverk.

Klädernas uppgift är ju dels att hålla huden torr genom att transportera bort eller ta hand om (buffertlagra) svett, dels att släppa igenom vattenånga. Dessutom ska underkläderna isolera från omgivningen.

Man bör ha i minnet att underställens förmåga att suga upp fukt (wicking) är av mindre betydelse annat än vid mycket kraftig svettning. Men den som sliter av sig mellanlagret under ett stopp en sval dag vet precis hur obehagliga syntetunderställ kan vara.

 Diamox

Det snackas en hel del om höghöjdssjuka eller AMS som det egentligen heter.