Det är enormt viktigt att ha kunskap om ur du klär dig på bästa vis. I en krissituation handlar det om skillnad mellan liv och död
Här finns färdiga listor med packningsförslag, både för den kortare fjällvandringen och för den längre expeditionen på andra sidan jordklotet
Idag är det svårare än någonsin att välja rätt utrustning. Utbudet är enormt och det är inte ovanligt att dyra prylar egentligen är riktig skit.
Vaccinationer är en stor industri i sig. Det är lätt att bli skeptisk till hela prylen. Samtidigt är det inte kul att komma hem allvarligt sjuk från en långresa.
Tar man med sig egen mat på en expedition i Nepal eller Afrika? Vad tar man med sig för mat när man ska vandra i fjällen?
Researrangörerna är många och kampen om kunderna är knivskarp. Vad är egentligen bästa pris? Hur kul är det att bli lurad...

Våren 2018 var verkligen ingen höjdare i Svealand. Det var kallt och mycket av nederbörden kom som snö långt in på vårkanten. Snön låg kvar ovanligt sent och även om det smälte av i Stockholm så låg det mycket snö kvar i skogen.

 

Stina Silverhjärta kom och föreslog att det var en bra idé att pappa och dotter skulle ge sig ut på ett eget äventyr, vandring på Sörmlandsleden under påsklovet. Pappa Peter Silverhjärta säger ju aldrig nej till äventyr, så det blev ett litet våräventyr utöver det som den femtonåriga Stina kunde tänka sig.

Vi har vandrat många gånger tidigare och Sörmlandsleden är vi vana att vandra på. Vi har mest vandrat på rutterna 14-16 då de är vackra och det är dessutom lätt att parkera en bil och vandra en helg. Den här gången bestämde vi oss för att göra något nytt, vi skulle starta i Malmköping. 

Det visade sig enklare sagt än gjort. Det går inte att köra bil till etappstarterna i det här området. Markägarna har effektivt stängt av alla vägar med bommar och skyltat att de inte vill veta av privat trafik. Det slutade med att vi landade på en camping där Sörmlandsleden passerar och gick ut därifrån.

Vi fick en pratstund med ett trevligt par som övernattat i husbil, och de var Östergötar, nästan som hemma för Peter, hans släkt kommer ju från Vikbolandet. Det som var värt att notera var att varenda stuga på hela campingen var uthyrd! Små försynta familjer med flyktingar var inhysta precis överallt. Märklig syn att se, för många måste det vara första gången de ser snö och man undrar ju vad de tänker om sitt nya ”hemland”. Glada att slippa krig men alltför nära nordpolen för att gilla läget...

Vädret var fortfarande kyligt, ett par plusgrader och skyarna låga gråa och tunga över oss när vi vandrade ut. Efter fem minuters vandring så började det duggregna, efter ytterligare en halvtimme ringde en kompis från Vörtens Vänner och sa att det var stopp i avloppet på bryggeriet… Det kunde ju startat bättre.

Efter nån timmes vandring kom vi ut på ett kalhygge och vi bestämde oss för att vi kunde stanna här och känna in vädret. Det gjorde vi verkligen det regnade och snöade om vartannat ett dygn utan uppehåll.

När det var dags att brassa på mat så fungerade inte bensinköket som det skulle, Peter Silverhjärta demonterade köket i minsta del och satte ihop det igen. Det var fortfarande en gåta att Trangia Multifuelköket lagt av, ett kök som varit otroligt stabilt såhär långt. Inte mycket att göra något åt helt enkelt, det fick bli kall mat att äta, men detta var inget bekymmer vi låg ju torra, varma och fina i vårt tält.

Nästa dag så kikade vi ut för att kolla läget, vädret hade inte förbättrats, möjligtvis försämrats! Det regnade ordentligt och det så inte ut som om det skulle bli den minsta förändring i vädret under dagen. Hällregn och ett par plusgrader för hela slanten.

Peter Silverhjärta föreslog att vi skulle bryta läger och vandra tillbaka mot bilen. Om vädret förbättrades kunde vi ta bilen till en annan etapp och fortsätta vår vandring. Om vädret inte förbättrades kunde vi istället välja att åka hem.

Stina var väldigt munter och vi gick och skrattade, man kan tänka att hon inte varit lika glad med tre dagars oåterkallelig vandring framför sig.

Vid bilen var vi båda helt genomblöta, regnkläder eller inte, vi var helt dyngsura! Valet var enkelt, vi åkte hem och drack en kopp varm choklad och torkade vår utrustning.

 

 

Familjens Silverhjärtas Nordiska Vandringar

Jane och Peter Silverhjärta har alltid trivts i naturen och det är där familjen hämtar kraft. Det kan vara i skogen, det kan vara vid vatten men det är alltid nära moder jord

/Jämtlandstriangeln%202019
Strax efter midsommar hade vi tänkt att köra Icebug Extreme challenge i Norge. Eventet ställdes in och vi bestämde oss för att vandra i jämtlandsfjällen istället. SMHI:s information om vädret gjorde oss inte direkt muntra. Regn, regn och åter regn!
/Sörmlandsleden%202018
Under påsklovet 2018 ville Stina Silverhjärta ge sig ut och vandra på Sörmlandsleden. Att vintern inte var över kände som ett mindre problem i sammanhanget.
/Helags%202016
Karin, Noel och Mathilda Silverhjärta hängde med upp på årets fjälltur och det blev en strapatsfylld sommar med många skratt.
/Fjällen%202013
Familjen Silverhjärta hade en fantastisk semester i fjällen 2013 med besök i björnland, vandring på Sonfjället och övernattning inne med vargarna på Järvzoo!
/Jämtlandstriangeln%202012
Under vinterlovet ville Freja Silverhjärta utmana sig själv och genomföra ett verkligt äventyr. Vandra en del av Jämtlandstriangeln på vintern
/Sörmlandsleden%202012
Under sommaren vandrade vi en del av Sörmlandsleden. Vildmarken finns närmare Stockholm än man kan tro
/Fjällen%202011
2011 tog vi en tur till fjällen. Den här gången skulle Stina Silverhjärta vandra på Jämtlandstriangeln för första gången!
/Härjedalsfjällen%202007
Familjen Silverhjärta tog sin skrotiga metallicblå Volvo 740, lika stabil som en pansarvagn och drog upp till fjällen för att vandra och ha det bra.
/Brasilien%202007
Över jul och nyår 2007 reste familjen till Brasilien, ett fantastiskt äventyr för oss alla.
/Kilimanjaro%202011
Vintern 2011 reste Jane och Peter Silverhjärta till Afrika för att umgås med fantastiska människor och bestiga Kilimanjaro
/Annapurna%202013
Peter och Jane Silverhjärta reste under 2013 ner till Nepal för att vandra till Annapurnas basläger.
/Florida%202014
Jane Silverhjärta flydde sin födelsedag och reste till Florida för att gå på nöjesfält och simma med delfiner
/Mount%20Everest%202106
Peter Silverhjärta valde att fly sitt femtioårsfirande och valde istället att vandra i Himalaya med Jane Silverhjärta
/Hong%20Kong %202016
Peter Silverhjärta har alltid haft en dröm om att besöka den brittiska kronkolonin Hong Kong. Nu var det så dags att göra verklighet av detta och det blev en fantastisk resa
/London%202018
Stina Silverhjärta utropade"I want to break free!" och fick storasyster Freja Silverhjärta att följa med på den första egna semesterresan. De styrde kosan mot London.